f  t  y  g

Παρουσίαση του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη

athina pr xana

 

Γ. Πατούλης: « Δημιουργούμε μία πλατιά κοινωνική συμμαχία με στόχο να γίνει η Αθήνα μία σύγχρονη πρωτεύουσα -πρότυπο. Δεσμευόμαστε ότι αυτή η πορεία που ξεκινάει σήμερα θα πάει μέχρι το τέλος»

Παρουσίαση του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν προκειμένου να ξαναγίνει η Αθήνα μία πρωτεύουσα πρότυπο, παγκόσμιας εμβέλειας, με σύγχρονο και δημιουργικό πρόσωπο, απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά», Γ.Πατούλης.

Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ένα χώρο με ισχυρό συμβολισμό, ο κ. Πατούλης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου, κατά την οποία παρουσίασε τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών με το διακριτικό τίτλο «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» και ανακοίνωσε τους στόχους και τις προοπτικές, αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

«Για μένα προσωπικά, αυτό το εγχείρημα έχει πρώτα και πάνω από όλα, συναισθηματική αξία. Είμαι παιδί αυτής της πόλης. Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα, λόγω των υποχρεώσεων μου, τόσο ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ , όσο και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,

περνάω ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην Αθήνα» επισήμανε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την απογοήτευση του για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αθήνα.

Ειδικότερα εστίασε  στα κλειστά καταστήματα, τα κατεστραμμένα κτίρια, τις πλημμελώς συντηρημένες υποδομές, την έλλειψη ελεύθερων χώρων,

τις δυσκολίες που βιώνουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. 

 

Στόχοι του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός πως στον Όμιλο συμμετέχουν πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και δεσμεύτηκε πως η πορεία που ξεκινάει σήμερα για να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα ξανά, θα πάει μέχρι το τέλος.

Διατρέχοντας τους στόχους του Ομίλου τους συνόψισε στους εξής:

-Πρώτον, να αναδειχθούν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της, χωρίς υπερβολή, αλλά και χωρίς «ωραιοποίηση» της σημερινής πραγματικότητας.

-Δεύτερον, να δοθεί το βήμα ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας,  οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της πόλης.

-Τρίτον, να δημιουργηθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Θέτοντας το εμείς, πάνω από το εγώ. Με σκοπό να αξιοποιήσουμε τις ιδέες και τη δημιουργικότητα των πολιτών της Αθήνας, προκειμένου να διαμορφώσουμε καινοτόμες προτάσεις και να σχεδιάσουμε λύσεις, που θα απαντούν στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες  της πόλης.

-Τέταρτον, να υπάρξει μια δυναμική παρέμβαση, με ισχυρή φωνή και παρουσία  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να διεκδικήσουμε αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται , αλλά συστηματικά μας αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια.

-Πέμπτον, να γίνουν οι Αθηναίες και οι Αθηναίους ξανά περήφανοι για την ταυτότητά τους. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Για να καταστεί η δημιουργική αναγέννηση της Αθήνας, κινητήριος δύναμη για την αναπτυξιακή  αναγέννηση της Πατρίδας μας.

-Έκτον , να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι  στην πόλη τους. Είτε ως κάτοικοι, που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν ένα άλλο προάστιο για τόπο κατοικίας τους. Είτε ως επαγγελματίες, επενδύοντας ξανά στην αξία και της ευκαιρίες της Αθήνας.

-Κι έβδομο, να δοθεί ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας. Κάθε γειτονιά θέλουμε να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα και να αποτελέσει πόλο έλξης, τουρισμού, πολιτισμού, κ.α.  Θέλουμε να λειτουργούν αυτόνομα και να διαθέτει η καθεμιά τις δικές της αθλητικές και κοινωνικές υποδομές.

«Ανοίγουμε διάλογο με τους πολίτες της Αθήνας»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους στο αντικείμενο τους μπορούν να εργαστούν για να γίνει η «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά».

«Πολίτες ενεργοί, με ρόλο και λόγο στους πολιτικούς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς , κοινωνικούς κι επαγγελματικούς χώρους στους οποίους κινούμαστε. Είμαστε ένας πυρήνας ανθρώπων που φιλοδοξούμε κάθε μέρα που περνά, να γινόμαστε όλο και περισσότεροι» όπως ανέφερε.

Συγκεκριμένα κοινό όραμα είναι, όπως τόνισε, να γίνει η Αθήνα μία σύγχρονη πόλη, φιλόξενη για τους κατοίκους της, μία πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

«Θέλουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με τους πολίτες της Αθήνας, να τους ακούσουμε και να συν-σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς ξύλινη γλώσσα και κυρίως, χωρίς κομματικές ταυτότητες» σημείωσε. 

Αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα της Αθήνας, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορική αυτή πόλη, ούτε στους κατοίκους της και πρόσθεσε πως κυριαρχεί το αίσθημα αγανάκτησης με την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν στην πόλη αυτή όχι μόνον οι οργανωμένες μειοψηφίες , αλλά και το ίδιο το Κεντρικό Κράτος.

«Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την παρακμή της Αθήνας»

Στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως όλοι όσοι συμμετέχουν στον Όμιλο Ενεργών Πολιτών δεν συμβιβάζονται με την εγκατάλειψη της πόλης.

«Αρνούμαστε να συνηθίσουμε την παρακμή αυτή, γιατί θεωρούμε πως ακόμη χειρότερη κατάσταση από την παρακμή , είναι να την συνηθίσεις και γιατί πιστεύουμε ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που εντείνουν τη μιζέρια και την ασφυξία που νιώθουμε, είναι το αίσθημα μιας καθολικής παραίτησης που υπάρχει γύρω μας, όπου κι αν κοιτάξουμε στην Αθήνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα διαμήνυσε πως ήρθε η ώρα «να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας», διευκρινίζοντας πως η Αθήνα και οι πολίτες της δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να τους φέρουν «έναν σωτήρα που θα τους σώσει».

«Δυστυχώς η ιστορία έδειξε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, αλλά άνθρωποι που έχτισαν και χτίζουν προσωπικές καριέρες και διαδρομές στην πλάτη των συμπολιτών μας» ανέφερε και τόνισε πως «Όλοι όσοι συμμετέχουμε  στον Όμιλο,  γεννηθήκαμε στην Αθήνα όπως και οι γονείς μας, σπουδάσαμε εδώ, ζούμε και εργαζόμαστε στην πόλη και θέλουμε να γίνει η Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά.  Μία πόλη της δημιουργίας, που θα διασφαλίζει στους πολίτες της ρόλο και λόγο στην καθημερινή της λειτουργία. Πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σύγχρονη και λειτουργική, ένα  μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα λίκνο καινοτομίας και μεταλαμπάδευσης πρωτοπόρων ιδεών, παγκόσμιας εμβέλειας».  

«Από αύριο ξεκινάμε δουλειά»

Ο κ. Πατούλης έστειλε σαφές μήνυμα πως προκειμένου να γίνει το όραμα του Ομίλου Ενεργών Πολιτών πράξη, απαιτείται συλλογική  δουλειά και οργανωμένη προσπάθεια». Ξεκινάμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να χαρτογραφήσουμε το παρόν της πόλης, τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους σε κάθε γειτονιά της πόλης σημείωσε.

Ειδικότερα όπως τόνισε από αύριο:

-Επισκεπτόμαστε με πρόγραμμα που θα ανακοινώνουμε όλες τις γειτονιές, για να μιλήσουμε από κοντά με τους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης

 • Δημιουργούμε ομάδες ειδικών για κάθε τομέα
 • Αναπτύσσουμε βάσεις δεδομένων για όλα τα ζητήματα και αναζητούμε λύσεις
 • Δουλεύουμε προκειμένου η Αθήνα να αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών και να γίνει τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο.
 • Παρουσιάζουμε καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 • Προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα της πόλης με σύγχρονο τρόπο, προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως στόχος είναι «να διεκδικήσουμε για την Αθήνα το ρόλο και τη θέση που της αξίζει» και πρόσθεσε: «Ενώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και διεκδικούμε χώρο και χρόνο στο δημόσιο διάλογο, για την Αναγέννηση της πόλης της καρδιάς μας. Από σήμερα κυρίες και κύριοι, ξεκινάμε το ταξίδι που θα μας επιτρέψει να κάνουμε την Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά».

Ακολουθεί ο κατάλογος των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Πρώτου  Δ.Σ. του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά»

 

 1. 1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ιατρός Ορθοπεδικός Χειρουργός, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.-Ι.Σ.Α.
 2. 2. Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΛΕΚΚΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής - Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ
 3. Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΛΕΞΗΣ ΝΙΚΟΣ, Σύμβουλος Έρευνας και Καινοτομίας
 4. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΗ-ΛΥΚΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΝΕΣ, Προγραμματίστρια-Αναλύτρια Η/Υ, Σύμβουλος 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας
 5. ΤΑΜΙΑΣ: ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Ψυχίατρος
 6. ΜΕΛΟΣ: ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, Ιατρός Γυναικολόγος, Αναπλ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
 7. ΜΕΛΟΣ: ΛΟΥΦΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, Πρωταθλήτρια Ξιφασκίας με αμαξίδιο

Αναπληρωματικά Μέλη Πρώτου Δ.Σ.

 

 1. ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εντατικολόγος -Διευθυντής Εντατικής ΚΑΤ
 2. ΚΛΟΚΩΝΗ ΙΛΕΑΝΑ, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας Βιβλίων Ολυμπιακής Παιδείας
 3. ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, Πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπιονικών
 4. ΔΑΤΣΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Οφθαλμίατρος - Πρόεδρος Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών
 5. ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ»
 6. ΣΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Γενεύης, Head Division Environmental Health and Health Promotion, Institute of Global Health, University of Geneva, President of S2D
 7. ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδία

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας, το λογότυπο του Ομίλου και Φωτογραφικό υλικό

 

---------------------------------------------------------

 

Ομιλία Γ. Πατούλη Προέδρου του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»

Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω στην πρώτη εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Πολιτών με το διακριτικό τίτλο Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά.

Από αυτόν το συμβολικό για την πόλη μας χώρο, στη σκιά της Ακρόπολης, από έναν τόπο που αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας ταυτότητας της πρωτεύουσας της Ελλάδος, επιλέγουμε να ξεκινήσουμε μια συλλογική προσπάθεια.

Για μένα προσωπικά, αυτή η προσπάθεια έχει πρώτα και πάνω από όλα, συναισθηματική αξία.

Είμαι παιδί αυτής της πόλης.

Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα,

λόγω των υποχρεώσεων μου,

τόσο ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ,

όσο και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,

περνάω ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην Αθήνα.

Κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι από τους Αθηναίους, δεν αισθάνομαι χαρούμενος για την εικόνα που αντικρίζω.

Με ενοχλούν τα κλειστά καταστήματα,

τα κατεστραμμένα κτίρια ,

οι πλημμελώς συντηρημένες υποδομές,

η έλλειψη ελεύθερων χώρων,

οι δυσκολίες που βιώνουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. 

Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό κι ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι τις ίδιες ανησυχίες έχουν κι άλλοι συμπολίτες μου.

Με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα και κοινούς στόχους.

Στόχους  όπως:

Πρώτον, να αναδείξουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της, χωρίς υπερβολή, αλλά και χωρίς «ωραιοποίηση» της σημερινής πραγματικότητας.

Δεύτερον, να δώσουμε το βήμα ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας,  οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της πόλης.

Τρίτον, να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Θέτοντας το εμείς, πάνω από το εγώ. Με σκοπό να αξιοποιήσουμε τις ιδέες και τη δημιουργικότητα των πολιτών της Αθήνας, προκειμένου να διαμορφώσουμε καινοτόμες προτάσεις και να σχεδιάσουμε λύσεις, που θα απαντούν στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες  της πόλης.

Τέταρτον, να παρέμβουμε δυναμικά , με ισχυρή φωνή και παρουσία  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να διεκδικήσουμε αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται , αλλά συστηματικά μας αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια.

Πέμπτον, να κάνουμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους ξανά περήφανους για την ταυτότητά τους. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Για να καταστεί η δημιουργική αναγέννηση της Αθήνας, κινητήριος δύναμη για την αναπτυξιακή  αναγέννηση της Πατρίδας μας.

Έκτον , να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι  στην πόλη τους. Είτε ως κάτοικοι, που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν ένα άλλο προάστιο για τόπο κατοικίας τους. Είτε ως επαγγελματίες, επενδύοντας ξανά στην αξία και της ευκαιρίες της Αθήνας.

Κι έβδομο, να δώσουμε ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας. Κάθε γειτονιά θέλουμε να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα και να αποτελέσει πόλο έλξης, τουρισμού, πολιτισμού, κ.α.  Θέλουμε να λειτουργούν αυτόνομα και να διαθέτει η καθεμιά τις δικές της αθλητικές και κοινωνικές υποδομές.

Όλοι εμείς που μοιραζόμαστε κοινό όραμα και στόχους, δημιουργήσαμε τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών.

Ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους στο αντικείμενο τους μπορούν να εργαστούν για να γίνει η «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά».

Είμαστε πρώτα και πάνω από όλα πολίτες.

Πολίτες ενεργοί, με ρόλο και λόγο στους πολιτικούς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς , κοινωνικούς κι επαγγελματικούς χώρους στους οποίους κινούμαστε.

Είμαστε ένας πυρήνας ανθρώπων που φιλοδοξούμε κάθε μέρα που περνά, να γινόμαστε όλο και περισσότεροι.

Είμαστε ενεργοί πολίτες που ανησυχούμε για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Θέλουμε  να συμβάλλουμε στην προσπάθεια προκειμένου να γίνει η Αθήνα μία σύγχρονη πόλη, φιλόξενη για τους κατοίκους της, μία πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Με όραμα, διάθεση και σύγχρονες ιδέες θέλουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με τους πολίτες της Αθήνας, να τους ακούσουμε και να συν-σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Χωρίς να χρησιμοποιούμε ξύλινη γλώσσα και κυρίως,

χωρίς κομματικές ταυτότητες. 

Νιώθουμε απογοητευμένοι για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κατ’ όνομα Πρωτεύουσα της Χώρας μας.

Απογοητευμένοι αλλά όχι παραδομένοι.

Είμαστε θυμωμένοι κι αποφασισμένοι να τα αλλάξουμε όλα όσα μας ενοχλούν.

Πιστεύουμε ότι η σημερινή εικόνα της Αθήνας  δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορική αυτή πόλη, ούτε στους κατοίκους της.

Ζηλεύουμε ενώ δεν θα έπρεπε , όταν ταξιδεύουμε στις άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και κάνουμε τις συγκρίσεις.

Νιώθουμε αγανάκτηση με την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν στην πόλη αυτή όχι μόνον οι οργανωμένες μειοψηφίες , αλλά και το ίδιο το Κεντρικό Κράτος.

Γι αυτό και αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την παρακμή και την εγκατάλειψη.

Αρνούμαστε να συνηθίσουμε την παρακμή αυτή, γιατί θεωρούμε πως ακόμη χειρότερη κατάσταση από την παρακμή , είναι να την συνηθίσεις. Να μη σου κάνει πια εντύπωση, να τη θεωρείς δεδομένη.

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε γιατί πιστεύουμε ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που εντείνουν τη μιζέρια και την ασφυξία που νιώθουμε , είναι το αίσθημα μιας καθολικής παραίτησης που υπάρχει γύρω μας, όπου κι αν κοιτάξουμε στην Αθήνα.

Κυρίες και κύριοι

Η Αθήνα είναι απ’ άκρη σ’ άκρη πιο εγκαταλελειμμένη  από ποτέ , ενώ το χειρότερο είναι πως στο συλλογικό υποσυνείδητο έχει σχεδόν επικρατήσει μία στάση που όχι μόνον δεν ενοχλείται από την γκρίζα εικόνα της Αθήνας, αλλά τη θεωρεί ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της.

Αυτό είναι απαράδεκτο.

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε και να θεωρήσουμε την παρακμή αυτή , ως χαριτωμένη ιδιαιτερότητα.

θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να μας φέρουν έναν σωτήρα που θα μας σώσει.

Δυστυχώς η ιστορία έδειξε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, αλλά άνθρωποι που έχτισαν και χτίζουν προσωπικές καριέρες και διαδρομές στην πλάτη των συμπολιτών μας.

Άνθρωποι που στην καρδιά τους η Αθήνα δεν είχε πρωτεύουσα θέση. 

Σε αντίθεση με αυτούς, εμείς είμαστε Ενεργοί Πολίτες που θέλουμε να γίνει η Αθήνα μας, Πρωτεύουσα Ξανά.

Πρωτεύουσα της Ελλάδος, Πρώτη Πόλη στην Ευρώπη.

Έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για την πόλη που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Θέλουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος της Αθήνας, για να κάνουμε πράξη το όραμά μας.

Είμαστε πολίτες της Αθήνας.

Ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε αυτοδιοικητικά , πολιτικά , κοινωνικά εδώ.

Τα παιδιά μας σπουδάζουν εδώ.

Δουλεύουμε εδώ.

Κι επειδή κάνουμε πολλά εδω, μας ενδιαφέρει, μας αφορά , το ποιοι ασχολούνται με τις υποθέσεις της πόλης μας.

Ποιο είναι το σχέδιο τους, πως το υλοποιούν.

Θέλουμε η Αθήνα να γίνει ξανά πόλη της δημιουργίας.

 Πόλη που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της , κυρίως στη νέα γενιά της , να αναδείξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Πόλη που θα διασφαλίζει στους πολίτες της ρόλο και λόγο στην καθημερινή της λειτουργία.

Πόλη ενεργών πολιτών, που θα αποφασίζουν οι ίδιοι, κι όχι άλλοι, για το μέλλον τους.

Πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης,

Θέλουμε να βγάλουμε  την Αθήνα μπροστά.

Η Αθήνα είναι η δική μας πόλη, μας ανήκει, αλλά και μας χρειάζεται

Είμαστε Πολλοί που θέλουμε την Αθήνα πόλη πρότυπο.

Πόλη φιλική κι ανθρώπινη.

Σύγχρονη και Λειτουργική.

Μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πόλη του Πολιτισμού και της Καλλιτεχνικής Έκφρασης.

Πόλη της Νέας Γενιάς και των Νέων Ιδεών.

Πόλη που θα αποτελεί για τους κατοίκους της νησίδα σταθερότητας, ασφάλειας κι ευημερίας.

Όμως αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Απαιτούν συλλογική δουλειά.

Απαιτούν διάθεση για ειλικρινή διάλογο και συνεργασίες.

Απαιτούν οργανωμένη προσπάθεια για να χαρτογραφήσουμε το παρόν, ώστε να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Αυτή είναι η δική μας υπόσχεση .

Ως Σύλλογος Ενεργών Πολιτών αναλαμβάνουμε από αύριο κιόλας την ευθύνη ώστε όλοι μαζί , να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να χαρτογραφήσουμε το παρόν της πόλης, τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Κεντρικός μας στόχος να σχεδιάσουμε ένα μέλλον περισσότερο φωτεινό και αισιόδοξο.

Από αύριο κιόλας ξεκινάμε:

 • Επισκεπτόμαστε με πρόγραμμα που θα ανακοινώνουμε όλες τις γειτονιές, για να μιλήσουμε από κοντά με τους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης
 • Δημιουργούμε ομάδες ειδικών για κάθε τομέα
 • Αναπτύσσουμε βάσεις δεδομένων για όλα τα ζητήματα και αναζητούμε λύσεις
 • Δουλεύουμε προκειμένου η Αθήνα να αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών και να γίνει τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο.
 • Παρουσιάζουμε καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 • Προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα της πόλης με σύγχρονο τρόπο, προσεγγίζοντας τα ευρωπαικά πρότυπα.

Κυρίες και κύριοι

Η Αθήνα μπορεί να γίνει Πρωτεύουσα Ξανά.

Θα γίνει Πρωτεύουσα Ξανά.

Είμαστε πολλοί που θέλουμε να διεκδικήσουμε για την Αθήνα το ρόλο και τη θέση που της αξίζει.

Και θα γίνουμε ακόμη περισσότεροι στο επόμενο διάστημα.

Απευθύνω ανοικτή πρόσκληση σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να δουλέψουν για αυτό το όραμα.

Σε όλους εκείνους που με ανιδιοτέλεια θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους για να γίνει η Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά. 

Ενώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και διεκδικούμε χώρο και χρόνο στο δημόσιο διάλογο, για την Αναγέννηση της πόλης της καρδιάς μας.

Από σήμερα κυρίες και κύριοι,

Ξεκινάμε το ταξίδι που θα μας επιτρέψει να κάνουμε την Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά.

 athina pr xana 1

athina pr xana 2

athina pr xana 3

athina proteuousa xana logo

Κατηγορία:
Click to listen highlighted text!
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok