f  t  y  g

Γ. Πατούλης: «Στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε σήμερα για την Αθήνα δηλώνω δυναμικά παρών. Πάμε μαζί για τη μεγάλη ανατροπή»

pita 6

 

Ομιλία του Προέδρου του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» Γ. Πατούλη στην εκδήλωση του Ομίλου, για την κοπή της βασιλόπιτας

Πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας  του επιχειρείν και χιλιάδες κόσμου στην εκδήλωση

«Δυναμικά παρών» στην προσπάθεια να γίνει η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα και να αποτελέσει μία πόλη πρότυπο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα είναι για τους κατοίκους της νησίδα σταθερότητας, ασφάλειας κι ευημερίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» Γ. Πατούλης.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ομίλου για την κοπή της Βασιλόπιτας, ο κ. Πατούλης σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου ξεκινήματος για την Αθήνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Όλοι εσείς βάζετε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Δεν μας αρκεί πια να είμαστε πολλοί. Θέλουμε σύντομα να είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία που θα φέρει την ανατροπή στην Αθήνα. Πάμε μαζί για τη μεγάλη αλλαγή».

Τον κ. Πατούλη προλόγισε ο Γ. Ζωγράφος, Αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλευρό του Γ. Πατούλη ήταν τα μέλη του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελ.  Βόζενμπεργκ, οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Δένδιας, Κ. Βλάσης, Β. Οικονόμου, Θ. Φορτσάκης, Σ. Βούλτεψη, Ν. Κεραμέως, Β. Γιόγιακας  το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Σ. Ιωαννίδης,  οι πρώην υπουργοί Θ. Γιαννόπουλος, Π. Δούκας, Ι. Παλαιοκρασσάς,  οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Δ. Σιούφας και  Απ. Κακλαμάνης, οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης και Γ. Καραγιάννης, οι δήμαρχοι, Μ. Αγγελόπουλος, Η. Αποστολόπουλος, Α. Γαβότσης, Γ. Δαμουλάκης, Χ. Δημαρχόπουλος, Δ. Καμπόσος, Δ. Χατζηδάκης, Α. Καστρινός, Γ. Κωνσταντέλλος, Γ. Κωτσός, Ε. Λαμπάκης, Ι. Λώλος, Γ. Μαρκόπουλος, Ν. Μελετίου, Δ. Παπαστεργίου, Χ. Παππούς, Γ. Σοφρώνης, Δ. Τζιαχρήστας, Ι. Τζίτζιος Λ. Υπερήφανος, Ε. Φωτόπουλος, Σ. Χιονίδης, Π. Ξυριδάκης, Π. Κολοκοτσά, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑ Δ. Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιάς, ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων Β. Πολυμερόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης Γ. Κοντορίνης,   ιεράρχες, εκπρόσωποι του επιχειρείν και χιλιάδες κόσμου. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεΐμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης.

Την εκδήλωση ευλόγησαν ο νέος Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών Βολιώτης και ο   Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος.

«Η νέα ηγεσία στην Αθήνα χρειάζεται το χρίσμα της τοπικής κοινωνίας»

Σκιαγραφώντας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρόσωπο που θα αναλάβει το «τιμόνι» της πρωτεύουσας προκειμένου να έρθει η ουσιαστική αλλαγή,  ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «Η πόλη χρειάζεται μια νέα, ηγεσία , που θα της διασφαλίσει ισχυρή παρουσία και φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μια ηγεσία που θα ενώσει και θα κινητοποιήσει, τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις».

Ιδιαίτερα εστίασε στην ανάγκη η νέα Δημοτική Αρχή  να διαθέτει γνώσεις,  εμπειρία, αλλά και αποδεδειγμένη ικανότητα να προσφέρει έργο στην πόλη και τους δημότες, επισημαίνοντας πως  «η εποχή των πορφυρογέννητων έχει περάσει».

Ειδικότερα τόνισε πως έχει περάσει  η εποχή που τον κρίσιμο ρόλο,  τον έπαιζαν τα κομματικά χρίσματα αν και καλοδεχούμενα, όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει στο Δήμο της Αθήνας, όταν η σημερινή Δημοτική Αρχή ολοκληρώσει τη θητεία της, χρειάζεται να έχει το χρίσμα της τοπικής κοινωνίας.

«Η Αθήνα δεν χρειάζεται έναν ακόμη κομματικό υποψήφιο δήμαρχο, αλλά έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο, καταξιωμένο επιστημονικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, αυτοδιοικητικά, που θα έχει γεννηθεί και ζήσει σε αυτή την πόλη. Ένα δικό της παιδί, κι όχι έναν φυτευτό, κάποιον που θα είναι περαστικός, μέχρι την ώρα που θα έρθει για να καταλάβει ένα άλλο δημόσιο αξίωμα.

Είναι ανάγκη να δοθούν λύσεις, σε μια πόλη που αποτελεί τη βιτρίνα της χώρας κι ένα από τα πιο ισχυρά brand name της Ελλάδος, τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Για μένα προσωπικά, αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από επτά περίπου μήνες με τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών έχει πρώτα και πάνω από όλα, συναισθηματική αξία. Είμαι παιδί αυτής της πόλης. Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα, λόγω των υποχρεώσεων μου, τόσο ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ , όσο και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περνάω ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην Αθήνα». 

 «Θα ανατρέψουμε όλα όσα μας ενοχλούν»

Αναφερόμενος στις παθογένειες της πρωτεύουσας ο κ. Πατούλης εστίασε στα σκουπίδια «που πνίγουν τις γειτονιές», στα κλειστά καταστήματα, τα κατεστραμμένα κι εγκαταλελειμμένα κτίρια, που έχουν μετατραπεί σε στέκια παρανομίας, τις κακοσυντηρημένες υποδομές, την έλλειψη ελευθέρων χώρων.

«Μας ενοχλεί που οργανωμένες μειοψηφίες προκαλούν κάθε τρεις και λίγο, με την ανοχή του Κράτους, επεισόδια και ταραχές , επειδή κάποιοι έχουν μετατρέψει με την αδράνειά τους την πόλη, σε αφύλακτη Πολιτεία. Μας ενοχλεί η εικόνα παρακμής κι εγκατάλειψης, που απλώνεται από τη μια άκρη της πόλης ως την άλλη και κάποιοι την έχουν συνηθίσει» και πρόσθεσε: «Εμείς, δεν θέλουμε τη σημερινή Αθήνα. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή της εικόνα. Μας ενοχλεί αυτή η εικόνα. Κι επειδή μας ενοχλεί , ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να την αλλάξουμε. Δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα της πρωτεύουσας μιας χώρας, που θέλει να αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και να αποτελέσει την ατμομηχανή, της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας μας».

«Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι σκαλοπάτι για καμία πολιτική καριέρα»

Σε τρεις βασικούς λόγους απέδωσε τη σημερινή εικόνα της πρωτεύουσας ο κ. Πατούλης.

Ο πρώτος λόγος, είναι ότι δεν εφαρμόζεται ένα αποκεντρωτικό αλλά ένα συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους μας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα μοντέλο που δίνει πολλές μεν αρμοδιότητες, αλλά ελάχιστους πόρους και περιορισμένες δυνατότητες στον εκάστοτε Δήμαρχο να ασκήσει τα καθήκοντά του, με συνέπεια οι Δήμοι να μην έχουν οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια. Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε το Πεδίο του Άρεως, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» το γεγονός ότι την ευθύνη διαχείρισης του χώρου την έχει η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος.

Ο δεύτερος λόγος τόνισε, είναι  τα πρόσωπα που διοίκησαν την Αθήνα.  «Μεγάλη ευθύνη έχουν όσοι την είδαν ή την βλέπουν, ως σκαλοπάτι για την προσωπική και την πολιτική τους ανέλιξη» σημείωσε και επισήμανε «Η Αθήνα πλήρωσε ακριβά τους πορφυρογέννητους σωτήρες στο παρελθόν. Τους υποψήφιους αρχηγούς κομμάτων και πρωθυπουργούς. Την ανικανότητά τους να  εφαρμόσουν ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας και αρκούνται στα ψίχουλα από το κεντρικό κράτος».

Ο τρίτος λόγος, όπως τόνισε είναι  «η αδράνεια κι απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουμε εμείς ως πολίτες τα ζητήματα της Αθήνας αλλά και η ανοχή που δείχνουμε σε πρόσωπα και καταστάσεις».

«Επειδή όμως η ζωή είναι ρόδα που γυρίζει, στέλνω σήμερα, σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Με την Αθήνα πλέον, δεν θα παίξει κανείς. Η Αθήνα έχει μεγάλη αξία» τόνισε ο κ. Πατούλης.

 «Ποιοι είναι οι στόχοι μας για την Αθήνα»

Προσδιορίζοντας τους στόχους που έχει ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών για  την Αθήνα τους προσδιόρισε στους εξής:

Πρώτον, να αναδειχθούν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της.

Δεύτερον, να δοθεί βήμα ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της πόλης.

Τρίτον, να ενωθούν οι Αθηναίοι και οι  Αθηναίες, «Θέτοντας το εμείς, πάνω από το εγώ».

Τέταρτον, δυναμική παρέμβαση, με ισχυρή φωνή και παρουσία  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Πέμπτον, να γίνουν οι Αθηναίοι ξανά περήφανοι για την ταυτότητά τους.

Έκτον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι  στην πόλη τους. Ψηλά στην ατζέντα μας, είναι να ξαναγίνει η Αθήνα, καθαρή πόλη, να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της, αλλά και να σχεδιαστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών όπως ο Ελαιώνας. 

Κι έβδομο, να δοθεί ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας.

Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε, θα αξιοποιηθούν όλοι οι αθλητικοί χώροι των σχολείων της Αθήνας ώστε να γίνουν πόλοι αθλητισμού και αναψυχής και θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας το έργο της.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κάνουμε την Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης διατύπωσε τη βούληση όλων όσων συμμετέχουν στο νέο ξεκίνημα για την Αθήνα να εργαστούν με όραμα, διάθεση και σύγχρονες ιδέες αλλά και να ξεκινήσουν μία διαλεκτική σχέση με τους πολίτες της Αθήνας, για «να τους ακούσουμε και να συν-σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

«Είμαστε ενεργοί πολίτες και θα εργαστούμε συστηματικά προκειμένου να γίνει η Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά, μία πόλη πρότυπο,  φιλική κι ανθρώπινη, σύγχρονη και Λειτουργική, Μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πόλη της Νέας Γενιάς και των Νέων Ιδεών» ανέφερε και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτή είναι η δική μας υπόσχεση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ώστε όλοι μαζί, να χαρτογραφήσουμε το παρόν της πόλης και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον περισσότερο φωτεινό και αισιόδοξο. Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την μοίρα της Αθήνας. Αρκεί, να το πιστέψουμε και να κάνουμε προσωπική μας υπόθεση, τη δημοτική αλλαγή που χρειάζεται η Αθήνα. Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε την πόλη μας. Κι όχι απλά να τη διοικήσουμε. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, δηλώνω δυναμικά παρών». 

 

pita 1pita 1pita 1pita 1pita 1pita 1 

 

 

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας

 

 

Ομιλία

Πίτα Ομίλου Ενεργών Πολιτών

«Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»

12/2/2018

Φίλες και φίλοι

Η σημερινή παρουσία σας

είναι συγκλονιστική.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Είμαστε σήμερα τόσοι πολλοί εδώ ,

που κανένας πλέον δεν μπορεί,

 να αμφισβητήσει

τη δυναμική μας.

Είδα στο βίντεο το απόσπασμα,

από την εκδήλωση του περασμένου Ιουλίου,

όπου ανέφερα πως είμαστε πολλοί

και θα γίνουμε σύντομα περισσότεροι.

Πλέον,

από σήμερα,

βάζετε όλοι εσείς τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Δεν μας αρκεί πια να είμαστε πολλοί.

Θέλουμε πολύ σύντομα,

να είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία

που θα φέρει την ανατροπή στην Αθήνα.

Με τη δική σας δύναμη,

Με τη δική σας στήριξη,

Θα τα καταφέρουμε.

 

Ξεκινάμε σήμερα απο το Κάραβελ,

Πάμε μαζί,

για τη μεγάλη ανατροπή,

για τη μεγάλη αλλαγή στην Αθήνα.

Σεβασμιότατε ……

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κεντρώων

Κύριε Αντιπρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας

Κύριοι Βουλευτές

Αγαπητοί Συνάδελφοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κυρίες και κύριοι

Αθηναίες και Αθηναίοι

Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς,

για την παρουσία σας

 στη σημερινή εκδήλωση ,

για την κοπή της βασιλόπιτας,

του Ομίλου Ενεργών Πολιτών

Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Ζωγράφο,

τον αντιπρύτανη του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης,

του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

για τα πολύ θερμά

και πολύ συγκινητικά του λόγια

προς το πρόσωπο μου.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Όμιλο μας ,

ότι μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους ,

τόσοι πολλοί σημαντικοί άνθρωποι,

 από το χώρο της επιστήμης,

του πνεύματος,

του επιχειρείν ,

της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης,

αλλά και εκατοντάδες συμπολίτες μας ,

από κάθε γειτονιά της Αθήνας.

από την πόλη της καρδιάς μας,

Η παρουσία σας,

ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ.

 

Δύναμη για την Αθήνα.

Δύναμη ,

για να ανατρέψουμε όλα όσα μας ενοχλούν.

 

Κυρίες και κύριοι

Όταν τον Ιούλιο του 2017,

 ανακοινώσαμε τη δημιουργία του Ομίλου Ενεργών Πολιτών,

δώσαμε αυτήν ακριβώς την υπόσχεση.

Την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν,

για να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ,

όλα όσα μας ενοχλούν.

Αυτό το μήνυμα ανατροπής

αποτελεί την κινητήριο δύναμη της προσπάθειας μας.

Δεν είναι ούτε η ικανοποίηση του εγώ μας,

ούτε η φιλοδοξία να εξυπηρετήσουμε προσωπικές επιδιώξεις και στόχους .

Είναι η απόφασή μας να κάνουμε ότι μπορούμε,

για να αλλάξουμε την πόλη της καρδιάς μας.

Μας ενοχλεί η εικόνα μιας πόλης,

που οι γειτονιές της πνίγονται στα σκουπίδια.

Μας ενοχλεί να περπατάμε σε δρόμους ,

που μέχρι χθες έσφυζαν από ζωή,

αλλά σήμερα έχουν νεκρώσει

από τα δεκάδες κλειστά καταστήματα.

Μας ενοχλούν τα κατεστραμμένα κι εγκαταλελειμμένα κτίρια,

που έχουν μετατραπεί σε στέκια ανομίας και παραβατικότητας.

Μας ενοχλεί που οργανωμένες μειοψηφίες

προκαλούν κάθε τρεις και λίγο,

με την ανοχή του Κράτους,

επεισόδια και ταραχές ,

επειδή κάποιοι έχουν μετατρέψει

με την αδράνειά τους

την Αθήνα σε αφύλακτη Πόλη.

Μας ενοχλούν οι κακοσυντηρημένες υποδομές,

η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων,

οι δυσκολίες που βιώνουν οι συμπολίτες μας,

στην καθημερινότητα τους.

Μας ενοχλεί η εικόνα παρακμής κι εγκατάλειψης,

που απλώνεται από τη μια άκρη της Αθήνας

ως την άλλη.

Μας ενοχλεί που κάποιοι

έχουν συνηθίσει πλέον αυτή την παρακμή.

Έχουν συμβιβαστεί μαζί της.

Γιατί πιστεύουμε πως χειρότερη από την παρακμή ,

είναι η ιδέα να την συνηθίσεις.

Να μη σου κάνει πια εντύπωση.

Να τη θεωρείς δεδομένη.

Αυτό το αίσθημα της καθολικής παραίτησης ,

εντείνει τη μιζέρια και την ασφυξία

που βιώνουν οι Αθηναίοι συμπολίτες μας,

 σήμερα.

Αλλά το χειρότερο από όλα είναι

πως στο συλλογικό υποσυνείδητο ενός μεγάλου τμήματος της τοπικής μας κοινωνίας,

έχει σχεδόν επικρατήσει μία στάση,

που όχι μόνον δεν ενοχλείται

από την γκρίζα εικόνα της σημερινής Αθήνας,

αλλά τη θεωρεί ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της.

Ως στοιχείο μιας ιδιαίτερης,

 γραφικής εικόνας ,

που τους «φτιάχνει» κιόλας.

Όμως δεν θέλουμε έτσι την Αθήνα μας.

Δεν πρέπει να είναι αυτό το πρόσωπό της.

Δεν μπορεί η σημερινή Αθήνα να είναι η ίδια πόλη,

που αποτελούσε κάποτε το λίκνο

του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Η πόλη,

που γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα της πρωτεύουσας μιας χώρας,

 που θέλει να αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Δεν μπορεί η σημερινή Αθήνα,

να αποτελέσει την ατμομηχανή,

της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας μας.

Η πόλη που θα κρατήσει στους κόλπους της,

τη νέα γενιά, τα παιδιά μας.

Εμείς , δεν θέλουμε αυτή την Αθήνα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή της εικόνα.

Γι αυτό το λόγο, ενεργοποιούμαστε.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας,

για να την αλλάξουμε.

Κυρίες και κύριοι

ΤΡΕΙΣ  είναι οι βασικοί λόγοι ,

που βρίσκεται σήμερα η Αθήνα,

στην κατάσταση αυτή.

Ο πρώτος λόγος,

είναι το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας

του Κράτους μας.

Ένα μοντέλο ,

που στηρίζεται στις λογικές του συγκεντρωτικού σχεδιασμού

του προηγούμενου αιώνα.

Ένα γραφειοκρατικό μοντέλο,

που δίνει πολλές μεν αρμοδιότητες,

αλλά ελάχιστους πόρους

και περιορισμένες δυνατότητες στον εκάστοτε Δήμαρχο,

να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Να ασκήσει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες,

που ασκούν οι Δήμαρχοι σήμερα,

 σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες.

Το Κεντρικό Κράτος στην Ελλάδα διαχρονικά,

δεν θέλει ισχυρούς τους Δήμους,

Με οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια.

Κλασικό παράδειγμα αυτής της αντίληψης για την Αθήνα,

Είναι η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως.

Ένας χώρος που ενώ θα έπρεπε να ανήκει στο Δήμο,

την ευθύνη την έχει η Περιφέρεια Αττικής.

Αντί ο Δήμος της Αθήνας να έχει τον πρώτο λόγο

αλλά και τους πόρους,

για τη συντήρηση και ανάδειξη ενός από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που υπάρχει στην πόλη,

αυτή η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια.

Κι αυτός ο παραλογισμός είναι η αιτία που σήμερα

οι κάτοικοι της Αθήνας δεν μπορούν να χαρούν

αυτόν τον μοναδικής αξίας πνεύμονα της πρωτεύουσας.

Αλλά δεν είναι ο μόνος παραλογισμός.

Παραλογισμός επίσης είναι να αποφασίζει η Περιφέρεια,

ποια έργα που χρειάζεται η πόλη,

θα χρηματοδοτήσει.

Λες και ο Δήμος δεν ξέρει τις πραγματικές ανάγκες ,

Λες και είμαστε υποχρεωμένοι να παρακαλάμε για τα δικά μας χρήματα

και πως αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης μας.

Δυστυχώς, το Κεντρικό Κράτος στην Ελλάδα δεν θέλει αποκέντρωση,

όταν σε όλη την ανεπτυγμένη Ευρώπη 

οι εξουσίες διαχέονται από τα πάνω προς τα κάτω,

και οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν οι ίδιες,

για όσα τις αφορούν.

Το Κεντρικό μας Κράτος δυστυχώς

δεν θέλει πολίτες υπεύθυνους και ανεξάρτητους,

που να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις ζωές τους,

αλλά πολίτες πελάτες,

υπηκόους του Κομματικού και Πελατειακού Κράτους,

 που έχουμε στήσει όλα αυτά τα χρόνια

και για το οποίο όλοι έχουμε ευθύνη.

Μηδενός εξαιρουμένου.   .

 

Ο δεύτερος λόγος κυρίες και κύριοι

για τη σημερινή κατάσταση της Πρωτεύουσας,

είναι τα πρόσωπα που τη διοίκησαν.

Η Αθήνα στα μάτια όλων είναι η πολύφερνη νύφη,

για την οποία ενδιαφέρονται μέχρι να την παντρευτούν,

αλλά στη συνέχεια,

αφού πετύχουν τον σκοπό τους,

αδιαφορούν γι αυτήν .

Μεγάλη λοιπόν ευθύνη για την εικόνα της Αθήνας σήμερα,

 έχουν όσοι την είδαν,

 ή την βλέπουν,

 ως σκαλοπάτι για την προσωπική

και την πολιτική τους ανέλιξη.

 

Η Αθήνα όμως δεν μπορεί

και δεν πρέπει να είναι σκαλοπάτι

για καμία  πολιτική καριέρα.

Κανενός.

Η Αθήνα πλήρωσε ακριβά

τους πορφυρογέννητους σωτήρες στο παρελθόν,

Τους υποψήφιους αρχηγούς κομμάτων.

Τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν

οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι να τους εκπροσωπήσουν,

 αλλά αυτοί αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Πληρώνει η πόλη τη δική τους αδυναμία

να αρθρώσουν έναν πειστικό και διεκδικητικό λόγο.

Την ανικανότητά τους

να  εφαρμόσουν ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα,

που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας.

Την ανικανότητα τους να διεκδικήσουν για την πόλη

αυτά που δικαιούται,

αφού αρκούνται στο να κάνουν δημόσιες σχέσεις

με την εκάστοτε κεντρική εξουσία,

Αρκούνται στα ψίχουλα που το κεντρικό κράτος

προσφέρει διαχρονικά στην πρωτεύουσα της χώρας

ως αντίδωρο.

Όμως η Αθήνα δεν μπορεί να ζει με αντίδωρα.

Και πλέον,

δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να χτίσουμε στην πλάτη των Αθηναίων

κι άλλες πολιτικές καριέρες.

Δεν θα αφήσουμε να γίνει η πόλη της καρδιάς μας

ο τροχός της τύχης των επίδοξων,

αλλά απελπιστικά λίγων υποψήφιων σωτήρων της.

Αυτό, ας το βάλουν καλά κάποιοι στο μυαλό τους.

Με την Αθήνα πλέον,

δεν θα παίξει κανείς.

Η Αθήνα έχει μεγάλη αξία.

Κι αυτή την αξία είμαστε αποφασισμένοι

όχι απλά  να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Αλλά και να την επαυξήσουμε.

Κυρίες και κύριοι

Ο τρίτος λόγος

για την εικόνα της σημερινής Αθήνας

είναι αυτός που ανέφερα και παραπάνω.

Είναι η αδράνεια κι απάθεια

με την οποία αντιμετωπίζουμε εμείς ως πολίτες

τα ζητήματα της Αθήνας.

Την ίδια τη ζωή μας στην πόλη.

Είναι η ανοχή που δείχνουμε

απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις

Επιτρέψαμε να στηθούν ,

ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια,

προσωπικά πολιτικά παιχνίδια,

κόντρα στη βούληση των πολιτών.

Αναπτύχθηκαν παράταιρες συμμαχίες,

που επέτρεψαν τη διαιώνιση καταστάσεων

που οδηγούν την πόλη σε νέα αδιέξοδα.

Επειδή όμως η ζωή είναι ρόδα που γυρίζει,

στέλνω σήμερα,

 σε συγκεκριμένα πρόσωπα,

 ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα.

Σας πήραμε χαμπάρι.

Γνωρίζουμε καλά τι έγινε στο παρελθόν.

Και δεν θα σας επιτρέψουμε άλλο

να εξακολουθείτε να προδίδετε

την εμπιστοσύνη αυτών που σας ψήφισαν.

Κυρίες και κύριοι  

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στον Όμιλο Ενεργών Πολιτών

«Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά» ,

πιστεύουμε ότι η πόλη μας χρειάζεται

μια ουσιαστική αλλαγή,

κι όχι μια από τα ίδια.

Χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή με γνώσεις κι εμπειρία,

αποδεδειγμένη ικανότητα να προσφέρει έργο

στην πόλη και τους δημότες.

Η πόλη χρειάζεται μια νέα,

 ισχυρή  ηγεσία ,

που θα της διασφαλίσει

ισχυρή παρουσία και φωνή

στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Μια ηγεσία που θα ενώσει και θα κινητοποιήσει ,

τους Αθηναίους και τις Αθηναίες.

Πάνω από κόμματα και παρατάξεις.

Πιστεύω πραγματικά

ότι η εποχή των πορφυρογέννητων

έχει περάσει.

Όπως έχει περάσει και η εποχή που τον κρίσιμο ρόλο,

τον έπαιζαν τα κομματικά χρίσματα.

Θεωρώ

ότι αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα

να διαθέτει η νέα ηγεσία

που θα προκύψει στο Δήμο της Αθηνας,

όταν η σημερινή Δημοτική Αρχή

ολοκληρώσει τη θητεία της,

είναι το χρίσμα,

και η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας.

Είναι καλοδεχούμενα τα χρίσματα των κομμάτων,

που μοιράζονται τις ίδιες αρχές κι αξίες με τις δικές μας,

αλλά πάνω από όλα

είναι απαραίτητο το χρίσμα της κοινωνίας.

Η Αθήνα δεν χρειάζεται έναν ακόμη κομματικό υποψήφιο δήμαρχο,

αλλά έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο.

Έναν άνθρωπο καταξιωμένο επιστημονικά,

επαγγελματικά,

κοινωνικά,

αυτοδιοικητικά.

Έναν άνθρωπο που θα έχει γεννηθεί και ζήσει

σε αυτή την πόλη.

Θα έχει περπατήσει στους δρόμους της.

Θα μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα με τους κατοίκους της.

Η Αθήνα χρειάζεται στο τιμόνι της ένα δικό της παιδί,

κι όχι έναν φυτευτό επίδοξο σωτήρα

που από την επομένη των εκλογών,  

θα σκέφτεται το επόμενο βήμα του.

Χρειάζεται έναν άνθρωπο

που θα έρθει για να αφήσει τη σφραγίδα του στην πόλη,

κι όχι κάποιον που θα είναι περαστικός ,

μέχρι να έρθει η ώρα

για να καταλάβει ένα άλλο δημόσιο αξίωμα.

Χρειάζεται έναν άνθρωπο που θα μπορεί,

μαζί με τους συνεργάτες του,

να δώσει λύσεις,

σε μια πόλη που αποτελεί τη βιτρίνα της χώρας

κι ένα από τα πιο ισχυρά ,

αν όχι το πιο ισχυρό,

brand name της Ελλάδος.

Χρειάζεται μια νέα ηγεσία η Αθήνα

που θα μπορέσει να  κινητοποιήσει τους ενεργούς πολίτες της.

Να τους εντάξει σε μια πλατιά ,

κοινωνική και πολιτική συμμαχία,

για να αξιοποιήσει ότι πιο δημιουργικό

διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό,

αυτή η πόλη.

Κυρίες και κύριοι

Για μένα προσωπικά,

αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε

πριν από επτά περίπου μήνες

με τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών ,

έχει πρώτα και πάνω από όλα,

συναισθηματική αξία.

Είμαι παιδί αυτής της πόλης.

Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων

και σήμερα,

λόγω των υποχρεώσεων μου,

τόσο ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ,

όσο και ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,

περνάω ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου

στην Αθήνα.

Κι εγώ,

όπως και οι περισσότεροι από τους Αθηναίους,

δεν αισθάνομαι χαρούμενος

για την εικόνα που αντικρίζω.

Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό κι ελπιδοφόρο το γεγονός,

ότι τις ίδιες ανησυχίες έχουν κι άλλοι συμπολίτες μου.

Με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα και κοινούς στόχους.

Στόχους  όπως:

 

Πρώτον, να αναδείξουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της,

χωρίς υπερβολή,

αλλά και χωρίς «ωραιοποίηση» της σημερινής πραγματικότητας.

 

Δεύτερον, να δώσουμε το βήμα

ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας, 

οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της πόλης.

 

Τρίτον, να ενώσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες.

Θέτοντας το εμείς, πάνω από το εγώ.

 

Τέταρτον, να παρέμβουμε δυναμικά ,

και να διεκδικήσουμε

αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται.

 

Πέμπτον, να κάνουμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους

ξανά περήφανους για την ταυτότητά τους.

Έκτον , να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις

για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι  στην πόλη τους.

Είτε ως κάτοικοι,

που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν ένα άλλο προάστιο

για τόπο κατοικίας τους.

Είτε ως επαγγελματίες,

επενδύοντας ξανά στην αξία και της ευκαιρίες της Αθήνας.

 

Κι έβδομο, να δώσουμε ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας.

Κάθε γειτονιά θέλουμε να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα,

να αποτελέσει πόλο έλξης, τουρισμού, πολιτισμού, κ.α.  

Θέλουμε να λειτουργούν οι γειτονιές μας αυτόνομα

και να διαθέτει η καθεμιά τις δικές της αθλητικές και κοινωνικές υποδομές.

Για το σκοπό αυτό,

θα αξιοποιήσουμε όλους τους αθλητικούς χώρους των σχολείων της Αθήνας,

θα τους αναβαθμίσουμε και θα τους καταστήσουμε αυτόνομους πόλους αθλητισμού και αναψυχής.

Θα επενδύσουμε πολλά στη συνεργασία μας με την Εκκλησία.

Όχι μόνον για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που μας έχουν ανάγκη,

αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις εκκλησίες σε κάθε γειτονιά

σε χώρους ανάπτυξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δρώμενων.

Αναγνωρίζουμε και θα ενισχύσουμε το έργο των εκκλησιών της πόλης μας,

και θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά,

ενώνοντας τις δυνάμεις μας , προς όφελος της Αθήνας.

Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδείξουμε την ταυτότητα της πόλης.

Τα κτίρια της.

Αναβαθμίζοντας τις όψεις τους.

Κι αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό την αγάπη

και τη  διάθεση συμπολιτών μας

να προσφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά ευεργετών ,

που θα επενδύσουν στην αναβάθμιση της εικόνας της Αθήνας

με ανιδιοτέλεια.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η βοήθεια θα έρθει,

αρκεί να υπάρξει μια δημοτική Αρχή

που θα δώσει όραμα και θα εμπνεύσει τους ανθρώπους αυτούς.

Τέλος,

πολύ ψηλά στην ατζέντα μας,

είναι να ξαναγίνει η Αθήνα,

καθαρή πόλη,

αλλά και να βρούμε τρόπους

ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της Πρωτεύουσας.

Επίσης, προτεραιότητά μας είναι

να παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών της πόλης

όπως ο Ελαιώνας,

με βάση τις ανάγκες των κατοίκων ,

κι όχι στη βάση ικανοποίησης σχεδίων

που υπηρετούν προσωπικές λογικές και ιδεοληψίες.

Στο προσεχές διάστημα

θα είμαστε αναλυτικότεροι στο ζήτημα αυτό.

Κυρίες και κύριοι

Μπορεί να νιώθουμε απογοητευμένοι

για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα

η κατ’ όνομα Πρωτεύουσα της Χώρας μας.

Δεν είμαστε όμως  παραδομένοι.

Είμαστε θυμωμένοι

κι αποφασισμένοι

να τα αλλάξουμε όλα.

 

Είμαστε Ενεργοί Πολίτες

που θέλουμε η Αθήνα να γίνει ξανά

πόλη της δημιουργίας.

Πόλη που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της ,

κυρίως στη νέα γενιά της ,

να αναδείξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Πόλη που θα διασφαλίζει στους πολίτες της

ρόλο και λόγο στην καθημερινή της λειτουργία.

Πόλη ενεργών πολιτών,

που θα αποφασίζουν οι ίδιοι,

 κι όχι άλλοι,

για το μέλλον τους.

Πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης,

Πόλη φιλική κι ανθρώπινη.

Σύγχρονη και Λειτουργική.

Μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο

της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πόλη του Πολιτισμού και της Καλλιτεχνικής Έκφρασης.

Πόλη της Νέας Γενιάς και των Νέων Ιδεών.

Αυτή είναι η δική μας υπόσχεση

ως Όμιλος  Ενεργών Πολιτών.

 

Να σχεδιάσουμε ένα μέλλον

περισσότερο φωτεινό και αισιόδοξο.

 

Κυρίες και κύριοι

Σήμερα,

από αυτήν εδώ την αίθουσα,

κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.

 

Στέλνουμε το καθαρό μήνυμα

ότι δεν συμβιβαζόμαστε ,

με οτιδήποτε λιγότερο μας αξίζει .

 

Δηλώνουμε ξεκάθαρα

ότι η Αθήνα αξίζει περισσότερα,

αξίζει καλύτερα.

 

Η Αθήνα μπορεί καλύτερα.

Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ,

αξίζουν περισσότερα.

Φιλοδοξία μας είναι ,

να αλλάξουμε την πόλη μας.

Κι όχι απλά να τη διοικήσουμε .

 

Η Δημοτική Αλλαγή προβάλλει σήμερα

ως αναγκαία προϋπόθεση,

για να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον.

 

Κυρίες και κύριοι

Φίλες και φίλοι.

 

Έχουμε την ευκαιρία

να αλλάξουμε την μοίρα της Αθήνας.

Αρκεί, να το πιστέψουμε.

 

Αρκεί,

να αποφασίσουμε να εμπιστευτούμε τις δυνατότητες μας.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

 

Να κάνουμε προσωπική μας υπόθεση,

τη δημοτική αλλαγή που χρειάζεται η Αθήνα.

 

Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι,

ανεξάρτητα από την πολιτική

ή κομματική τους αφετηρία,

έχουν μια ιστορική ευκαιρία.

 

Να κάνουν πράξη ένα κοινό όραμα,

να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα ξανά.

 

 Σήμερα ,

σε αυτή την αίθουσα,

μπροστά σε εκατοντάδες πολίτες

κάνουμε ένα Νέο Ξεκίνημα για την Αθήνα.

 

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα,

δηλώνω δυναμικά παρών.

Κατηγορία:
Click to listen highlighted text!
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok